2 Ιούνιος 2020, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2020, 21:15

12 «εισαγόμενα» κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα από το Κατάρ

  • 12 «εισαγόμενα» κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα από το Κατάρ

Συνολικά 179 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους άνδρες με υποκείμενα νοσήματα, ή και ηλικιωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, έχουν χάσει τη μάχη με τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Υγείας, μέσα σε ένα 24ωρο δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος, όμως καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα, τα 12 εκ των οποίων αφορούν ταξιδιώτες που ήρθαν χθες αεροπορικώς στην Αθήνα από την Ντόχα.

Και οι 91 επιβαίνοντες στην πτήση μπήκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή των πτήσεων από το Κατάρ έως τις 15 Ιουνίου.

Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία κι ένα άτομο είναι ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, όσοι βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνουν σε περιορισμό για 14 ημέρες και όσοι βρέθηκαν αρνητικοί για 7 ημέρες, οπότε και θα επαναληφθεί το τεστ. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο που έγινε από υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους 91 επιβαίνοντες.

Έτσι, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφτασαν τα 2.937 (55,3% άνδρες). Από αυτά, τα 651 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 1.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, και τα υπόλοιπα είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα στα εργαστήρια έχουν συνολικά ελεγχθεί 185.590 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.825 (2,6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).