2 Ιούνιος 2020, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2020, 17:12

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

  • Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ (φωτ.: Twitter / Josep Borrell Fontelles)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Ζοσέπ Μπορέλ: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν ότι οι όποιες ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να διακοπούν όσο συνεχίζονται οι γεωτρήσεις, ωστόσο επισήμανε ότι κατά την άποψή του ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των ζητημάτων είναι η προσέγγιση της Άγκυρας ώστε να λάβει το μήνυμα ότι «οι καλές σχέσεις με την ΕΕ θα εξαρτηθούν από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που σήμερα αμφισβητούνται».

  • Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.