2 Ιούνιος 2020, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2020, 12:39

Λιβύη: Συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλίων για εκεχειρία

  • Λιβύη: Συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλίων για εκεχειρία
    (Φωτ. αρχείου: twitter.com)

«Ναι» στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας φαίνεται να λένε οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Αργά χθες το βράδυ και έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η αποστολή του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα (UNSMIL) ανακοίνωσε μέσω διαδικτύου ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή πέντε αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Όμως ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.