1 Ιούνιος 2020, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2020, 22:07

Τσιόδρας: Το μεγάλο μήνυμα είναι η αλληλεγγύη

  • Τσιόδρας: Το μεγάλο μήνυμα είναι η αλληλεγγύη
    Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τον διαδικτυακό κύκλο συζητήσεων της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Συζητώντας με…» εγκαινίασε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ως πρώτος καλεσμένος σε μια σειρά από ψηφιακές συναντήσεις με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τη συζήτηση προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον καθηγητή ως το «σύμβολο» του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος με ανθρώπινο τρόπο, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια και φυσικά την ελευθερία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κατόρθωσε να πετύχει τον αρχικό στόχο που ήταν «να ισιώσει την καμπύλη».

Επίσης, σημείωσε, πως με κύριο θέμα της Προεδρίας τις επιπτώσεις της νόσου Covid-19 στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ο στόχος είναι να χαραχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς ο κόσμος και τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Σωτ. Τσιόδρας παρουσίασε με επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα την πορεία αντιμετώπισης της νόσου στην Ελλάδα. Σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη με επικαιροποιημένο σχέδιο πανδημιών ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου 2020, ένα μήνα πρακτικά πριν από το πρώτο κρούσμα. Επισήμανε ότι έγινε αύξηση στα κρεβάτια ΜΕΘ και πλέον έχουμε 9,4/100.000 κατοίκους με περαιτέρω στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα μέτρα περιορισμού είχαν 80% απόδοση στη μείωση της διάδοσης της νόσου.

Τέλος, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πολίτες, ο Σωτ. Τσιόδρας τόνισε πως το μεγάλο μήνυμα είναι η αλληλεγγύη και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να πω "όχι" στο φόβο όχι στον πανικό. "Ναι" στην αλληλεγγύη. "Όχι" στο στίγμα. Είμαστε όλοι μαζί, θα το πολεμήσουμε και θα το νικήσουμε».