1 Ιούνιος 2020, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2020, 16:22

Δένδιας: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

  • Νίκος Δένδιας: Η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αφορά την παγκόσμια κοινότητα
    (Φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «απαντώντας» στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας των αιτήσεων για χορήγηση στην κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όπως αναφέρει, η νέα πρόκληση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και προσθέτει ότι «πρόκειται για παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Ωστόσο, εξηγεί ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», καταλήγει ο Νίκος Δένδιας.