1 Ιούνιος 2020, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2020, 00:39

Η Τουρκία ζητάει άδεια από την… Τουρκία για να κάνει έρευνες σε 7 οικόπεδα μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και Κύπρου

  • Η Τουρκία ζητάει άδεια από την… Τουρκία για να κάνει έρευνες σε 7 οικόπεδα μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και Κύπρου
    Το τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih» (φωτ. αρχείου: tpic.com.tr)

Κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της έναντι της Ελλάδας η Τουρκία. Μετά την φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγία Σοφία, τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «δικαιωματική της παράδοσης της στους μουσουλμάνους» αλλά και την ημιαναδίπλωση της Άγκυρας μέσω του Ιμπραήμ Καλίν σχετικά με τη μετατροπή της ή όχι σε τζαμί, αργά το βράδυ της Κυριακής ήρθαν στο φως νέα παράνομα σχέδια της γειτονικής χώρας.

Σχεδιάζει να κάνει έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου σε επτά νέα οικόπεδα στη Μεσόγειο, σε περιοχή που φτάνει μέχρι και τα ελληνικά ύδατα, στα έξι μίλια.

Μάλιστα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια της, η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε οικόπεδα με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.

Η είδηση, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αριάνα Φερεντίνου, προέρχεται από δημοσίευση στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, στις 30 Μαΐου 2020. Το αίτημα ουσιαστικά δείχνει πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί έγκριση για τις έρευνες.