31 Μάιος 2020, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 23:19

Ο Ιμπραχίμ Καλίν για την Αγία Σοφία στην Πόλη

  • Εκπρόσωπος τουρκικής προεδρίας: Πώς θα γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα
    (Φωτ.: turkishminute.com)

Μετά την κακόγουστη φιέστα για την Άλωση της Πόλης στην Τουρκία και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, το ερώτημα για το εάν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος είναι απολύτως αναμενόμενο τόσο εντός όσο και εκτός της τουρκικής επικράτειας. Σήμερα κλήθηκε να το απαντήσει ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Kanal 7.

Το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, είπε, και αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (το Μπλε Τζαμί) και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Αναφερόμενος στην Άλωση της Πόλης υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. "Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;" Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν. Και προχώρησε προσθέτοντας πως «όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη, η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».