31 Μάιος 2020, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 20:09

Στον ISS το διαστημόπλοιο SpaceX του Έλον Μασκ και της NASA (βίντεο)

  • Στον ISS το διαστημόπλοιο SpaceX του Έλον Μασκ και της NASA (βίντεο)
    Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλι οι αστροναύτες της SpaceX Demo-2, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό έδαφος εδώ και εννέα χρόνια (φωτ.: EPA/NASA TV HANDOUT)

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προσδέθηκε σήμερα το διαστημόπλοιο της SpaceX Crew Dragon, που αποτελεί την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που έφυγε από αμερικανικό έδαφος από το 2011 αλλά και το πρώτο που σχεδίασε και κατασκεύασε ιδιωτική εταιρεία. Το διαστημόπλοιο με τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλι, έφτασε λίγα λεπτά νωρίτερα από ότι αναμένονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι τιμή να συμμετέχω στο εγχείρημα αυτό εδώ και εννέα χρόνια, από την τελευταία φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο Ντάγκ Χάρλι.

Από την διακοπή των αποστολών των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, ρωσικοί πύραυλοι έστελναν τους Αμερικανούς αστροναύτες στον ISS. Η NASA ανέθεσε στην SpaceX την κατασκευή ενός νέου διαστημικού «ταξί» και, αν η παρούσα αποστολή, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, αποδειχθεί ασφαλής, οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται πλέον από τους Ρώσους για να φθάσουν στο Διάστημα.

Η SpaceX έχει δεσμευθεί προς την Nasa για έξι allers-retours προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμού, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρεία του Έλον Μασκ.

Πρώτο στάδιο
Η SpaceX μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η NASAεμπιστεύεται στην εταιρεία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της. 

«Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Έσλον Μασκ στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι μετά την επιτυχημένη χθεσινή εκτόξευση.

Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται «για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Άρη» και να κάνουμε την ανθρωπότητα «πολυπλανητικό είδος».

Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον Διεθνή διαστημικό Σταθμό. Όμως το Starliner, η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε τον περασμένο στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.