31 Μάιος 2020, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 15:44

Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων ιερολοχιτών και καταδρομέων (φωτο)

  • Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων ιερολοχιτών και καταδρομέων (φωτο)
    Εικόνα από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων καταδρομέων
  • Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων ιερολοχιτών και καταδρομέων (φωτο)
  • Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων ιερολοχιτών και καταδρομέων (φωτο)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραβρέθηκε σήμερα, Κυριακή 31 Μαΐου 2020, στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων καταδρομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Στην τελετή, όπου η συγκίνηση και το δέος ήταν διάχυτα στην ατμόσφαιρα, παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας.

Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε: «Οι ένδοξοι καταδρομείς αγωνίστηκαν τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τις αξίες, τα ιδανικά, τις παραδόσεις και κυρίως την ελευθερία της πατρίδας μας. Αποτελούν και αυτοί συνέχεια της μακραίωνης και υπερήφανης ιστορίας των Ελλήνων ηρώων, που ακολουθώντας την παρακαταθήκη του "ή ταν ή επί τας", θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος. Η θυσία τους αποτελεί μέχρι σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις γενιές των Ελλήνων καταδρομέων, αλλά και για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η παρακαταθήκη τους αποτέλεσε τη μαγιά με την οποία ζυμώθηκαν οι σύγχρονες ειδικές δυνάμεις της Ελλάδας».


Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ευθύνη που μας κληροδοτούν οι ήρωες πεσόντες ιερολοχίτες και καταδρομείς είναι βαριά. Ως επίγονοι, έχουμε την ιερή υποχρέωση να κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, όπως την κράτησαν εκείνοι. "Άραγε, αν απαιτηθεί, θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοί τους;", θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει. Ναι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι εάν και όποτε απαιτηθεί θα τα καταφέρουμε. Διότι το υλικό και ο σπόρος από το οποίο ήταν φτιαγμένοι οι Έλληνες που τα κατάφερναν και νικούσαν στο παρελθόν, δεν έχει χαθεί, παραμένει αναλλοίωτος. Διότι τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ηχούν διαρκώς στο μυαλό μας: "Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα’ ρθουνε, θα περάσουν, Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι κι οι νεκροί"».


Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

  • Φωτογραφίες: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.