31 Μάιος 2020, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 15:55

Αποκαθίσταται η οικία Παύλου Μελά στην Κηφισιά

  • Αποκαθίσταται η οικία Παύλου Μελά στην Κηφισιά
    Εικόνα από τις εργασίες στην οικία του Παύλου Μελά (φωτ. αρχείου: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Την οικία του Παύλου Μελά στη Κηφισιά επισκέφθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τους υποδέχθηκε η εγγονή του Παύλου Μελά, η Ναταλία Ιωαννίδη, που με τις όλο ζωντάνια αφηγήσεις της συγκίνησε τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους.

Ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα.

Φιλοξένησε από το 1895 –τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του– τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία (το γένος Δραγούμη) και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή, μητέρα της Ναταλίας Ιωαννίδη. Φωτογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του, στην πίσω αυλή. Τα σχέδια της εξοχικής κατοικίας είχε κάνει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς γράφοντας επάνω τους και ποιος θα έμενε σε κάθε δωμάτιο.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας κτήριο με σαφείς αναφορές στο γραφικό στυλ της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εξοχικών κατοικιών των μέσων του 19ου αιώνα. Το κτήριο με μικτό εμβαδόν 198μ2 είναι μονώροφο, κεραμοσκεπές και ελαφρά υπερυψωμένο από το έδαφος. Αποτελείται από ένα μεγάλο καθιστικό με τζάκι και σε διάταξη -αριστερά και δεξιά- βρίσκονται τέσσερα μεγάλα, ψηλοτάβανα δωμάτια, στα οποία διατηρούνται τα αρχικά χρώματα και οροφοδιακόσμηση. Υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι. Είναι υπερυψωμένη κατά ένα μέτρο από το έδαφος πράγμα που της εξασφάλιζε στεγανότητα. Οι κορμοί (αγιορείτικη καστανιά) πάνω στους οποίους εδράζεται το οικοδόμημα παραμένουν άθικτοι.


Φωτορεαλιστική απεικόνιση αρχιτεκτονικής μελέτης Μ. Μαγνήσαλη (Πηγή: ΥΠΠΟΑ)

Το στυλ αυτό διαδόθηκε μέσω πολλών έντυπων εκδόσεων τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα διακρίνουμε τις επιρροές αυτές με βάση τόσο την πολύπλοκη διαμόρφωση της κάτοψης όσο και τις επιμέρους διακοσμητικές μορφές, που βασίζονται κυρίως στην χρήση διάτρητων ξύλινων στοιχείων, τα οποία κοσμούν ως δαντέλλα την κύρια όψη της οικίας. Περιβάλλεται από  μεγάλο κήπο.

Η εξοχική οικία εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του 1980. Το 1982 κηρύχτηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και αφέθηκε στο χρόνο. Η αποκατάσταση γίνεται με απόλυτη ακρίβεια χάρη στα σχέδια που υπήρχαν, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και τη ζωντανή μαρτυρία της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, που περνούσε τα καλοκαίρια της σ' αυτό το σπίτι της γιαγιάς, με τον αδελφό της. Η κ. Ναταλία Ιωαννίδη δώρισε την οικία Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αποκατάσταση της, μετά από τις κατά νόμον εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιείται χάρη στην γενναία χορηγία του Δραμινού Άρη Θεοδωρίδη.

Η οικία Μελά κομμάτι από τη ζωή ενός σπουδαίου Έλληνα και μακεδονομάχου, που θυσιάστηκε στα 34 του χρόνια, θα παραδοθεί στη Σχολή Ευελπίδων στις 14 Οκτωβρίου. Είναι η ημέρα που συμπληρώνονται 116 χρόνια από τον θάνατο του στη Σιάτιστα, από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, αν και παραμένουν  αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε.