31 Μάιος 2020, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 12:26

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

  • Δένδιας για ΑΟΖ: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία
    (Φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί κανονικά, γιατί είναι ένα θέμα που, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας, διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News. Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Τουρκία ενοχλείται από αυτό το γεγονός γιατί «γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει έδαφος για συννενόηση με την Τουρκία, ο Ν. Δένδιας αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατ' εξοχήν επιδιώκει τη συνεργασία και τη φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής και «θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος υπό την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας». Αλλά η Τουρκία «δυστυχώς, πολλές φορές, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει να μη συμμορφώνεται ακόμη και με τις αποφάσεις του ύπατου διεθνούς οργάνου, του ΣΑ ΗΕ».

Για το αν θα επαναλάμβανε την έκφραση για «λίγες δεκάδες μέτρα», ο υπουργός υπογράμμισε: «Θα απαντήσω για τελευταία φορά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Αδυνατώ να αποδεικνύω διαρκώς ότι δεν είμαι... ελέφαντας. Επί της ουσίας η αναφορά μου, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ακούγοντας το ηχογραφημένο απόσπασμα ή διαβάζοντας το κείμενο, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την κοίτη του Έβρου, για την οποία γίνεται ρητή αναφορά και η οποία έχει αλλάξει στο σημείο αυτό κατά λίγες δεκάδες μέτρα. Η κοίτη του Έβρου, ως γνωστόν, δεν ταυτίζεται σήμερα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι η κοίτη του Έβρου όπως ήταν το 1926. Η κοίτη του Έβρου μπορεί να μεταβάλλει θέση, όμως το όριο παραμένει σταθερό, όπως και ο εθνικός χώρος».

Ανέφερε πως η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης και πρόσθεσε πως από τότε που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, φροντίζει πάντα να ενημερώνει τα κόμματα, «με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Γεώτρηση νότια της Κρήτης
Ερωτηθείς εάν αναμένει διόγκωση των μεταναστευτικών ροών και από τα νησιά, ο Ν. Δένδιας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Όσον αφορά την απειλή της Άγκυρας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην περιοχή νότια της Κρήτης και το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο. «Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της ΕΕ, αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», συμπλήρωσε.