30 Μάιος 2020, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2020, 15:07

Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

 • Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021
  Εθελοντές του Ιδρύματος Λασκαρίδη συλλέγουν απορρίμματα από την παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την παραλία του Σχινιά, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης».

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Παράλληλα, προανήγγειλε και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ολίγων λεπτών του ευρώ σε αυτές τις φιάλες. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ακτής από εθελοντές, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού. «Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ. Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ, τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα –έως και το 85%– είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης. Ήδη είναι στον «αέρα» η ιστοσελίδα της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης», από τα αρχικά των λέξεων Single Use Plastic Free, στη διεύθυνση: www.supfree.gr

Ποια είναι τα 9 πλαστικά μιας χρήσης

 1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
 2. Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
 3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
 4. Μπατονέτες
 5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)
 6. Πιάτα
 7. Καλαμάκια
 8. Αναδευτήρες ποτών
 9. Ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια.