30 Μάιος 2020, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2020, 14:23

Ο Ακσόι καλεί την Ελλάδα «να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ»

  • Ο Ακσόι καλεί την Ελλάδα «να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ»
    Εικόνα από το κακόγουστο σόου της τουρκικής κυβέρνησης μπροστά από την Αγία Σοφιά (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Με προκλητικό τρόπο απάντησε σήμερα η Τουρκία στην ανακοίνωση της Ελλάδας, με αφορμή την χθεσινή προσβλητική και κακόγουστη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα «να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ», έγραψε ο Χαμί Ακσόι σε μήνυμά του στο Twitter.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», υποστήριξε ο Χαμί Ακσόι.