30 Μάιος 2020, 10:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2020, 10:31

Βρούτσης: Κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό

  • Βρούτσης: Κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό
    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / POOL / Αλέξανδρος Βλάχος)

Συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηρίξει και να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μάλιστα επισήμανε πως δεν θα υπάρξει εργαζόμενος που θα πάρει λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό ακόμα και στην περίπτωση που δουλέψει τις μισές μέρες του μήνα.

«Κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν δουλεύει το μισό διάστημα του μήνα» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης παρά τα επιδόματα ανεργίας. 

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα SURE, κινείται οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ τόνισε ότι η τελική αναπλήρωση στον καθαρό μισθό για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν σε αυτόν το μηχανισμό, είναι από 83,5% έως 100%, στην περίπτωση του κατώτατου μισθού. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι την Τρίτη, 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση στην επικουρική σύνταξή τους. Όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζουμε να δοθεί η νέα κύρια σύνταξη. Με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου, θα λάβουν αύξηση όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους, συγκριτικά με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι, τον Οκτώβριο, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών και των κύριων 12 μηνών.

Τον Αύγουστο, η καταβολή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους θα γίνει με το νέο τρόπο, αποδίδοντας το 70% της σύνταξης, με αναδρομικότητα από την 1η Μαρτίου.

Η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» θα αφορά το 40% των νέων συντάξεων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στόχος είναι η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» να έχει και αναδρομική δυνατότητα για τις κατηγορίες συντάξεων του ΟΓΑ και της αιτίας θανάτου, από την 1η Ιανουαρίου του 2017.