29 Μάιος 2020, 23:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 23:53

ΥΠΕΞ για τη «φιέστα» και το Κοράνι στην Αγία Σοφία: Πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών

  • ΥΠΕΞ για τη «φιέστα» και το Κοράνι στην Αγία Σοφία: Πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών
    Ο ιμάμης και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ετοιμάζονται να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Με ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, αλλά και με μια προκλητική «φιέστα» μπροστά από το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας και προβλήθηκε ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη το βράδυ της Παρασκευής όσα είχε προαναγγείλει με διάγγελμά του για τον εορτασμό της 567ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Κεντρικό ρόλο στο... σόου είχαν τα «τείχη» που είχαν στηθεί μπροστά από την Αγία Σοφία, όπου εικόνες επεξεργασμένες με ειδικά εφέ παρουσίαζαν την πορεία του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή και την αναπαράσταση της Άλωσης της Πόλης (29 Μαΐου 1453). Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει», επισημαίνοντας πως ο εορτασμός της 567ης επετείου της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης «δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία, αλλά και ένα σημείο καμπής που εγκαινίασε μια νέα εποχή» για τη χώρα.


Εικόνα από το... σόου της τουρκικής κυβέρνησης μπροστά από την Αγια-Σοφιά (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καταληκτικά το ΥΠΕΞ καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.