29 Μάιος 2020, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 17:54

Η ΑΕΚ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

  • ΑΕΚ: Όσο κι αν μετατραπεί η Αγία Σοφία, για εμάς θα συμβολίζει όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε

Η ΑΕΚ, ως αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε από Κωνσταντινουπολίτες και φέρει ως έμβλημά του τον Δικέφαλο Αετό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τη σημερινή ημέρα. Τόσο η ΠΑΕ, όσο η ΚΑΕ και η Ερασιτεχνική, ανέβασαν μηνύματα στους λογαριασμούς τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την 567 η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Και τα τρία ποσταρίσματα μνημονεύουν τον παλαιότερο θρήνο για την κατάληψη της Βασιλεύουσας.

«Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες. "Σώπασε, κυρά Δέσποινα, και μη πολύ δακρύζεις. Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας είναι"...Η ιστορία μας δεν έχει τέλος...ΜΟΝΟ ΑΡΧΗ!», γράφει η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ στη σελίδα της στο facebook. 

Από την πλευρά της, η μπασκετική ΑΕΚ αναφέρει στο σχετικό ποστάρισμα για την αξεπέραστη Πόλη όλων των εποχών: «567 χρόνια. Ημέρα Εθνικής Μνήμης και Εθνικής Περισυλλογής. "Σώπασε κυρά́ Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι"…».

Ανάλογο το μήνυμα και της Ερασιτεχνικής: «Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι η Αγια-Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες. Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος. Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες. "Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι"».