31 Μάιος 2020, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2020, 10:45

Πόσο ασφαλή είναι τα... σπιτικά αντισηπτικά χεριών;

  • Πόσο ασφαλή είναι τα... σπιτικά αντισηπτικά χεριών;
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τις μέρες κατά τις οποίες τα απολυμαντικά χεριών είχαν εξαφανιστεί από την αγορά, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο συνταγές για να φτιάξουμε μόνοι μας, στο σπίτι. Όμως είναι προτιμότερο να φτιάξουμε σπιτικό αντισηπτικό χεριών ή μήπως υπάρχουν άλλες επιλογές;

Η πρώτη και πιο αποτελεσματική κίνηση για την ασφάλειά μας που προτείνεται από όλους τους επιστήμονες είναι να πλένουμε τα χέρια μας σωστά. Η χρήση του απολυμαντικού πρέπει να γίνεται μόνο όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Το πρόβλημα με τα σπιτικά απολυμαντικά είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύσουμε την αποτελεσματικότητά τους. Για να είναι αποτελεσματικό ένα απολυμαντικό χεριών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Εάν δεν έχετε τη σωστή συγκέντρωση μπορεί να καταλήξετε σε κάτι που δεν είναι αποτελεσματικό ή είναι πολύ σκληρό για τα χέρια σας, και τελικά το μόνο που θα καταφέρετε είναι σπατάλη συστατικών.

Συνταγές για σπιτικό αντισηπτικό χεριών
Οι περισσότερες από τις συνταγές που κυκλοφορούν χρησιμοποιούν μίγμα από αλκοόλ και τζελ Aloe Vera, το οποίο είναι απαραίτητο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας, επειδή το αλκοόλ το αφυδατώνει. Σε αυτές τις συνταγές η τυπική αναλογία είναι δύο μέρη αλκοόλ προς ένα μέρος τζελ Aloe Vera. Ακόμα κι αν ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή, μπορεί να μην καταφέρετε να παρασκευάσετε ένα αποτελεσματικό προϊόν.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο σπίτι δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς αραιώνεται το αλκοόλ στο τελικό προϊόν. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό τζελ, μπορεί να φτιάξετε ένα «σκληρό» προϊόν που θα προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς. Από την άλλη, αν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό αλκοόλ, το τελικό προϊόν δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό στο να σκοτώνει τους μικροοργανισμούς.

Ένας άλλος κίνδυνος στο σπίτι είναι να μολύνετε το προϊόν σας με βακτήρια, χρησιμοποιώντας μη καθαρά εργαλεία για να το αναμίξετε.

Επίσης υπάρχουν συνταγές που προτείνουν βότκα ή αλκοολούχα ποτά. Αυτές θα πρέπει να τις αποφεύγετε. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα ποτά αναμιγνύονται με νερό, οπότε αν αναμιγνύετε μια βότκα π.χ. 80° με αλόη, θα έχετε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τελικά λιγότερο από 40% αλκοόλ.

Ποια είναι η καλύτερη λύση;
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Πλύνετε τα χέρια σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αυτή την πράξη σαν το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε.

Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό προτιμήστε ένα έτοιμο απολυμαντικό χεριών. Αν δεν βρίσκετε ή θέλετε οπωσδήποτε να φτιάξετε το δικό σας, αποφύγετε τυχόν συνταγές που δεν χρησιμοποιούν τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Είναι προτιμότερο από το τίποτα, αλλά στην πρώτη ευκαιρία πλύντε καλά τα χέρια σας.

  • Πηγή: livingcrueltyfree.gr.