29 Μάιος 2020, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 16:52

Απαντήσεις Βρούτση στη Βουλή για τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών

  • Απαντήσεις Βρούτση στη Βουλή για τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Οι συντάξεις των Ποντίων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο ήταν στο επίκεντρο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Γιώργος Μουλκιώτης προς τον Γιάννη Βρούτση.

Ο βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται στο νόμο Κατρούγκαλου που περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία το ποσό της πλήρους εθνικής σύνταξης μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

«Οι συμπατριώτες μας από τη Βόρεια Ήπειρο και τον Πόντο ήρθαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και πήραν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς το 1998, άρα είναι αντικειμενικά αδύνατη η προβλεπόμενη συμπλήρωση 40 ετών διαμονής», εξήγησε ο βουλευτής.

Στον Γιώργο Μουλκιώτη απάντησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή. «Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν, αλλά το πώς θα υλοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα –επιτρέψτε μου να σας πω– είναι δικαίωμα της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η πανδημία άλλαξε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

Ακόμα, υποστήριξε ότι υπάρχει η βούληση να στηριχθούν οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να αποκατασταθούν αδικίες. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το χρόνο διόρθωσης της διάταξης στο νόμο Κατρούγκαλου, επαναλαμβάνοντας: «Ό,τι έχουμε πει ισχύει, όμως πολλά άλλαξαν λόγω των συγκεκριμένων γεγονότων».

«Οι ομογενείς να αισθάνονται σιγουριά με αυτή την κυβέρνηση, είμαστε κοντά τους, τους στηρίζουμε, τους σεβόμαστε», κατέληξε ο υπουργός.