29 Μάιος 2020, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 15:36

Εξαρθρώθηκε σπείρα με «αδυναμία» στα πολυτελή οχήματα – Πώς δρούσε

  • Εξαρθρώθηκε σπείρα με «αδυναμία» στα πολυτελή οχήματα – Πώς δρούσε
    (Φωτ.: Ασφάλεια Αττικής)

Συνολικά 44 κλοπές πολυτελών οχημάτων, και δύο κλοπές πινακίδων, από διάφορες περιοχές της Αττικής φέρεται να είχε διαπράξει η πολυμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ άτομα, έξι Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στη σπείρα υπήρχαν διακριτοί ρόλοι: άλλοι εντόπιζαν και έκλεβαν τα οχήματα, και άλλοι έφτιαχναν τις πλαστές πινακίδες και άλλαζαν αριθμούς πλαισίου και κινητήρα. Όσα δεν τα πωλούσαν, τα έδιναν για ανταλλακτικά. Μάλιστα, οι αστυνομικοί τονίζουν ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και θεωρείται ότι απευθύνεται σε «επαγγελματίες».

Μόλις οι δράστες έκλεβαν ένα όχημα, το πήγαιναν σε ασφαλές σημείο ώστε πρώτα να ψάξουν αν υπάρχει GPS. Εάν το αυτοκίνητο ήταν πολυτελές, τοποθετούσαν πλαστή πινακίδα που ανταποκρινόταν στα στοιχεία οχήματος που είχαν εντοπίσει σε αγγελία, και ακολούθως το στάθμευαν σε κοινή θέα σε ακριβή περιοχή, ώστε να μην υπάρξουν υποψίες.

Μετά την πάροδο δύο-τριών ημερών, και αφού όχημα δεν είχε εντοπιστεί από τον ιδιοκτήτη, είτε το μετέφεραν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης, είτε το παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών.

Ο ένας από τους συλληφθέντες διατηρεί συνεργείο, αλλά και εταιρεία ενοικίασης οχημάτων, η οποία χρησιμοποιούσε τα κλεμμένα οχήματα, μετά τις απαραίτητες μετατροπές. Η «νομιμοποίησή» τους γινόταν με βάση τα στοιχεία κατεστραμμένων οχημάτων που τα αγόραζαν μέσω αγγελιών.

Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 38 ΙΧ (τα 23 κλεμμένα και τα 15 «πλαστογραφημένα»), πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, μικροποσότητα ναρκωτικών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.