29 Μάιος 2020, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 13:45

Πέθανε ο Βύρων Σαχαρίδης, ένας από τους τελευταίους πιλότους του Β’ Παγκοσμίου

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, απεβίωσε την Τρίτη ο ταξίαρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας Βύρων (Νώτης) Σαχαρίδης, ένας από τους τελευταίους αεροπόρους της γενιάς του ’40 και βετεράνος πιλότος των ελληνικών μοιρών της Μέσης Ανατολής. Ως μάχιμος πιλότος δίωξης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας, και στην κατεχόμενη Κρήτη μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας, πετώντας με αεροσκάφη Χάρικεϊν και Σπιτφάιρ.

Ο ταξίαρχος Βύρων Σαχαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920.

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λεόντειο Λύκειο, τον Σεπτέμβριο του 1939 κατετάγη κατόπιν εξετάσεων στη Σχολή Ικάρων, με την 9η σειρά. Με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου ακολούθησε ως δευτεροετής σπουδαστής τη Σχολή Ικάρων από το βομβαρδισμένο Τατόι στους ελαιώνες του Άργους, και από εκεί στην αμυνόμενη Κρήτη, όπου τον Μάιο του 1941 πιάστηκε αιχμάλωτος.

Με τη βοήθεια Κρητικών κατάφερε να δραπετεύσει και με πλαστή ταυτότητα επιστρέφει στην κατεχόμενη Αθήνα, όχι όμως για πολύ. Στις αρχές του 1942 με καΐκι από όρμο της Καρύστου διέφυγε στη Μέση Ανατολή, μέσω Τουρκίας και Συρίας. Αρχικά βρέθηκε στη Γάζα σε μια βρετανική αεροπορική βάση όπου εκπαιδεύονταν Έλληνες αεροπόροι, και στη συνέχεια εστάλη στη Νότια Αφρική και τη Ροδεσία, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως πολεμικός πιλότος, προτού ενταχθεί στην 336η Ελληνική Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού, που δρούσε κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF).

Ως πιλότος καταδιωκτικού συνόδευσε συμμαχικές νηοπομπές στη Μεσόγειο και έλαβε μέρος σε αποστολές στη Βόρειο Αφρική και Κρήτη, εξορμώντας από πρόχειρα αεροδρόμια στη λιβυκή έρημο.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 ο Βύρων Σαχαρίδης μαζί με την 336 Μ/Δ μετακινήθηκε στην Ιταλία, καθώς τα γερμανικά στρατεύματα συμπτύσσονταν στο ευρωπαϊκό έδαφος· από εκεί εκτέλεσε επιθετικές περιπολίες στα γιουγκοσλαβικά παράλια. Στις 14 Νοεμβρίου 1944 επέστρεψε μαζί με τις άλλες δυο ελληνικές μοίρες στην ελεύθερη από τους Ναζί Αθήνα. Σύντομα, όμως, άρχισε να παίρνει μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών που παρέμεναν ακόμη σε Μήλο και Κρήτη. Συμμετείχε επίσης και στις επιχειρήσεις της Αεροπορίας την περίοδο 1946-1949.

Μετά τον πόλεμο παρακολούθησε σχολεία στη Δυτική Γερμανία και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, και τοποθετήθηκε σε διάφορες επιτελικές θέσεις. Το 1967 αποστρατεύθηκε από την χούντα των συνταγματαρχών με το βαθμό του ταξιάρχου που ήδη έφερε.

Τον Νοέμβριο του 2019 ο Βύρων Σαχαρίδης τιμήθηκε για τη προσφορά του στην πατρίδα από το ΓΕΑ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με ειδικό βραβείο.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Πιας.