30 Μάιος 2020, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2020, 11:36

Θοδωρής Κοτίδης: Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση, μυεί τη νέα γενιά στη λύρα (βίντεο)

  • Θοδωρής Κοτίδης: Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση, μυεί τη νέα γενιά στη λύρα (βίντεο)
    Ο Θοδωρής Κοτίδης μαζί με τη γυναίκα της ζωής του Αγγελική Παμπουκίδου (φωτ.: Θ. Κοτίδης)

Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση και στις διαχρονικές αξίες της ζωής, υποδειγματικός οικογενειάρχης και αγαπητός λυράρης για τους απανταχού Ποντίους. Ο λόγος για τον Θοδωρή Κοτίδη. Η καριέρα του είναι αξιοζήλευτη, με συνεργασίες που μιλούν από μόνες τους, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με πάθος με τη διδασκαλία ποντιακής λύρας σε νέα παιδιά ποντιακών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες δισκογραφικές δουλειές, αμέτρητες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής, και περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Στην ερώτηση του pontos-news.gr για το ποια ήταν τα πρώτα του βήματα, ο Θοδωρής Κοτίδης λέει: «Όλα ξεκίνησαν στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών, που έγινα χορευτής στο Σύλλογο Ποντίων "Αργοναύτες" Κιλκίς. Αμέσως μου τράβηξε την προσοχή το ιδιαίτερο παίξιμο της λύρας του αείμνηστου Ανέστη Αθανασιάδη, από τον οποίο πήρα και τα πρώτα μου εφόδια για τη μύησή μου στα αυθεντικά παιξίματα της λύρας. Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξε η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος (ο πατέρας μου έπαιζε κλαρίνο), καθώς και η συνεχής επαφή με την ποντιακή κουλτούρα, αφού γεννήθηκα και μεγάλωνα σε μια περιοχή με έντονο το βίωμα του ποντιακού στοιχείου».

Η εξέλιξή του ήταν γρήγορη, αφού σε ηλικία 13 ετών κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις παίζοντας λύρα και τραγουδώντας προκειμένου να συνοδεύσει χορευτικά συλλόγων και συναθροίσεις Ποντίων. Στα 15 αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά και να εμφανίζεται σε ποντιακά κέντρα του Κιλκίς. Ακολουθεί η στρατιωτική θητεία που τον φέρνει στην Αθήνα, και η καριέρα του αρχίζει να χτίζεται βήμα-βήμα και με υπομονή.

Συνεργάζεται με το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου, την Ένωση Ποντίων Περιστερίου, το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και το θέατρο της Δόρας Στράτου, ενώ παρακολουθεί εξειδικευμένα μαθήματα ποντιακής λύρας δίπλα στον Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη. Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μετά από 10 χρόνια παραμονής στην Αθήνα, πιο ώριμος. Ξεκινά συνεργασίες με την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, το Σύλλογο Ποντίων Πoλυκάστρου, ενώ σημαντικός σταθμός στην πορεία του υπήρξε η συμμετοχή του στο κοσμικό κέντρο «Μίθριο».


Σε στίχους της Αγγελικής Παμπουκίδου

«Με την ποντιακή παράδοση ασχολούμαι από μικρό παιδί. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή απέκτησα πλούσια εμπειρία και ταξίδεψα σχεδόν σε όλο τον κόσμο αποκομίζοντας τις πιο δυνατές επαγγελματικές μου στιγμές. Αυτό που θα ήθελα να συμβουλεύσω τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την ποντιακή μουσική είναι να έχουν αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν, να έχουν υπομονή, επιμονή και ταπεινοφροσύνη» αναφέρει στο pontos-news.gr o Θοδωρής Κοτίδης.

Σήμερα ζει στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο και συγγραφέα Αγγελική Παμπουκίδου και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά: την Ανθή, την Αναστασία, την Αλεξία και τον Λεωνίδα.

Διατηρεί σχολές εκμάθησης ποντιακής λύρας στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου, στο Σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών και στην Εύξεινο Λέσχη Κοπανού Νάουσας, ενώ ντύνει μουσικά θεατρικές παραστάσεις. «Ήμουν συνεργάτης στη θεατρική ομάδα "Κολχίς" με σκηνοθέτη τον Γιώργο Συμεωνίδη, ενώ πλέον έχω ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, αρχής γενομένης από τη μουσικοθεατρική παράσταση Οι νεράιδες του Πόντου, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα της συζύγου μου» καταλήγει ο λυράρης.


Το τρέιλερ της μουσικοθεατρικής παράστασης «Οι νεράιδες του Πόντου»