29 Μάιος 2020, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 15:09

Ενοχλημένη η ελληνική κυβέρνηση από τη φιέστα Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά για την Άλωση

  • Επιστολή ΕΠΟΝΑ σε Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη για την Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: EPA)

Τηλεοπτικό σόου έξω από την Αγια-Σοφιά στήνει η Τουρκία ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, γεγονός που φαίνεται να έχει ενοχλήσει την ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα προς αποδοκιμασία, το οποίο ενοχλεί, και γιατί πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», υπενθύμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι πρόκειται κίνηση που ενοχλεί, μιας και αγγίζει «το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι κύριος στόχος της φιέστας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ηττηθεί δύο φορές. «Επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών», πρόσθεσε.

Για πρόκληση κατά του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας, αλλά και κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό προτάσσει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα επικοινωνήσει με όλες τις χώρες-μέλη, ενώ ο ίδιος θα έχει επαφές τόσο με τον Τούρκο ομόλογο του όσο και με τους άλλους ομολόγους.