29 Μάιος 2020, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 12:36

29η Μαΐου: Τηλεοπτικό σόου με ψεύτικο τείχος και προσευχή στην Αγια-Σοφιά

  • 29η Μαΐου: Τηλεοπτικό σόου με ψεύτικο τείχος και προσευχή στην Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: eleftherostypos.gr)

Τηλεοπτικό σόου στήνει η Τουρκία έξω από την Αγια-Σοφιά, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς. Η επέτειος εορτάζεται από τους Τούρκους ως Ημέρα «Κατάκτησης», και ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα τελεστεί προσευχή στην Αγια-Σοφιά. Την ίδια στιγμή ένα ψεύτικο τείχος έχει στηθεί έξω από την Αγια-Σοφιά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικό σόου. Πρόκειται για μια σκαλωσιά στην οποία έχει τοποθετηθεί ειδικό πανί που θα χρησιμοποιηθεί για τρισδιάστατη προβολή η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Η πρώτη μετάδοση αναμένεται να γίνει στις 20:45 το βράδυ, ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 21:30.

Προσευχή έξω από την Αγια-Σοφιά ανήμερα της Άλωσης της Πόλης
Παράλληλα, προσευχή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγια-Σοφιά. Σε διάγγελμά του, χθες το απόγευμα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα διαβαστεί το Αλ-Φατίχα [σ.σ.: το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι] και θα λάβει χώρα προσευχή στην Αγια-Σοφιά». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα διαβαστεί εντός της εκκλησίας ή στον αύλειο χώρο. Εκτιμάται ότι το Κοράνι θα διαβαστεί μέσα στην Αγια-Σοφιά και οι προσευχές θα γίνουν απ’ έξω, ενώ η τελετή θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις μέρες νωρίτερα, ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε αναφερθεί στα σχέδια για προσευχή στην Αγια-Σοφιά. Ωστόσο, τελικώς, είχε αλλάξει το πρόγραμμά του.

«Την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την Κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», είχε δηλώσει.