29 Μάιος 2020, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2020, 16:58

Ανεκτίμητη δωρεά κειμηλίων από τη συλλογή του Ηρακλή Παπουνίδη στο Σύλλογο Ποντίων Νέας Σαντας

  • Ανεκτίμητη δωρεά κειμηλίων από τη συλλογή του Ηρακλή Παπουνίδη στο Σύλλογο Ποντίων Νέας Σαντας
    (Φωτ.: Θεόφιλος Ασλανίδης)

Ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και ποντιακές φορεσιές από την Ιραγκά της Γεωργίας θα κοσμούν από εδώ και στο εξής τον μουσειακό χώρο του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας. Τη σπουδαία αυτή δωρεά έκανε στο σωματείο ο Ηρακλής Παπουνίδης, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ποντιακή παράδοση και λαογραφία. «Το ΔΣ και εγώ προσωπικά νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη που ο συγκεκριμένος άνθρωπος μας εμπιστεύτηκε τους θησαυρούς του» ανέφερε στο pontos-news.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Κιλκίς, Θεόφιλος Ασλανίδης.

Τα κειμήλια μετέφεραν στο σωματείο τα εγγόνια του Ηρακλή Παπουνίδη Νίκος και Νίκη, καθώς ο ίδιος λόγω ηλικίας δεν μπορεί να μετακινηθεί.

«Πάνω από 40 ποντιακές φορεσιές και παραδοσιακά αντικείμενα οικιακής χρήσης από την προσωπική συλλογή του Ηρακλή Παπουνίδη μεταφέρθηκαν στους χώρους μας. Ο δωρητής, με καταγωγή από την Ιραγκά της πρώην ΕΣΣΔ, ήθελε να αφήσει στα χέρια μας τα κειμήλια αυτά ώστε οι νεότερες γενιές να μάθουν περισσότερα για τους προγόνους τους» συμπληρώνει ο Θ. Ασλανίδης.

Ο Ηρακλής Παπουνίδης υπήρξε για πολλά χρόνια χοροδιδάσκαλος, μαθαίνοντας στα νέα παιδιά τους χορούς του Πόντου, ενώ ασχολήθηκε και με την λαογραφία του τόπου του καταγράφοντας μαρτυρίες από μεγαλύτερους ανθρώπους που παρέμειναν στον τόπο καταγωγής του.


Νίκος Παπουνίδης και Θεόφιλος Ασλανίδης

«Οι ποντιακές αυτές φορεσιές θα χρησιμοποιηθούν από τα μέλη του Συλλόγου για τις παραστάσεις μας, ενώ τα οικιακά σκεύη θα αποκτήσουν τη δική τους γωνιά στο μουσείο μας» καταλήγει ο πρόεδρος.