28 Μάιος 2020, 23:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 23:17

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για Covid-19: 2ος κύκλος δωρεών ύψους άνω των 27 εκατ. δολαρίων

  • Νέος θάνατος από κορονοϊό – Κατέληξε γυναίκα στην Κομοτηνή
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Filippo Venezia)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει τον δεύτερο κύκλο δωρεών στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας της νόσου Covid-19. Οι 25 δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 27,7 εκατ. δολαρίων, εστιάζουν στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της δυνατότητας πραγματοποίησης μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, στην προσφορά έκτακτης βοήθειας σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, στη διασφάλιση σίτισης και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, στην ενίσχυση εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους νέους, στην υποστήριξη των τεχνών, καθώς και στην ενίσχυση βασικών υπηρεσιών υγείας στην Αφρική και την Ισπανία.

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες απειλές και προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Παράλληλα, φανέρωσε ότι, εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να έρθουμε κοντά μέσω όλων εκείνων που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μαζί και ο ένας για τον άλλον. Όλοι οι οργανισμοί που υποστηρίζουμε παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πλέον ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και στο ΙΣΝ αισθανόμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για όλα όσα προσφέρουν, αλλά και για τη δυνατότητα που έχουμε να ενισχύσουμε το έργο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδρυτή μας και θείο μου Σταύρο Νιάρχο γιατί, χωρίς το καταπίστευμά του μετά τον θάνατο του, δεν θα μπορούσαμε ως Ίδρυμα να είμαστε εδώ σήμερα ώστε να συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΣΝ.

Αναφορικά με τη συνεργασία με τo ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, σήμερα και στο μέλλον, με δωρεά άνω των 17,8 εκατ. δολαρίων (16,4 εκατ. ευρώ), το ΙΣΝ θα υποστηρίξει την ανακαίνιση χώρων σε 19 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 177 κλινών εντατικής θεραπείας και 46 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ.

Σε στενή συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο και χτίζοντας πάνω στη σημαντική δύναμη και τις προοπτικές της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως με την περίπτωση της πρωτοβουλίας για την υγεία, συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων, το ΙΣΝ επιδιώκει να ενισχύσει την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτής που ενδέχεται να προκαλέσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19. Οι νέες εγκαταστάσεις θα εξοπλιστούν από το ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με ιδιώτες χορηγούς.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών
Επίσης, το ΙΣΝ, μέσα από αυτή τη δωρεά, θα υποστηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης κάθε ιατρού και κάθε νοσηλευτή/τριας στις ΜΕΘ, για 5 χρόνια. Μετά την πάροδο της πενταετίας το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο, το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεά ύψους άνω των 4 εκατ. δολαρίων (3.740.000 ευρώ) για να ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα των αρμόδιων υγειονομικών φορέων να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ για τη διάγνωση της Covid-19.

Μέσω της νέας δωρεάς το ελληνικό Δημόσιο θα προμηθευτεί δύο συστήματα μοριακών εξετάσεων και 240.000 αντιδραστηρίων, αυξάνοντας σημαντικά την ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Το ένα από τα δύο συστήματα θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται και η πλειονότητα των εξετάσεων, και το δεύτερο στο Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.