28 Μάιος 2020, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 20:10

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για το Νότο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βίντεο)

  • Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για το Νότο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βίντεο)
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha. Επισήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε», γιατί –όπως είπε– από την «εμπειρία» του στις Συνόδους Κορυφής, «δεν είναι εύκολο» να καταλήξουν οι «27» σε αποφάσεις κοινής αποδοχής.

Σε γενικές γραμμές, όμως, διευκρίνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελούν «θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου για το 1,5 τρισ. ευρώ, αλλά διατηρεί κάποια «ποιοτικά στοιχεία» των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση «κάποιου είδους» χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί «πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου».

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το «σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο» και η «σκκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας» Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας «συστημικός κίνδυνος» από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση της ΕΕ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 2», σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας «σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.