28 Μάιος 2020, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 18:46

Covid-19: Γάτα στη Γαλλία επέζησε του νέου κορονοϊού

  • Covid-19: Γάτα στη Γαλλία επέζησε του νέου κορονοϊού
    (Φωτ.: pickpik.com)

Η Παπίλ γουργουρίζει από ικανοποίηση, καθώς ο ιδιοκτήτης της τής χαϊδεύει το κεφάλι, απολαμβάνοντας και πάλι τη στοργή του, αφού ανέρρωσε από την Covid-19. Η εννιάχρονη γάτα είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση κατοικιδίου που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία. Πιθανή πηγή της μόλυνσής της: οι ιδιοκτήτες της, που νόσησαν επίσης από τον ιό.

«Δεν γνωρίζαμε τι της συνέβαινε», λέει ο Μπριάν, ο ιδιοκτήτης της Παπίλ, ο οποίος ζήτησε από το Reuters να μην αποκαλύψει το επίθετό του, αφού η οικογένειά του έλαβε μηνύματα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφότου το ζωάκι του αρρώστησε.

«Η μητέρα μου θεώρησε πως είναι περίεργο, καθώς εμφάνιζε τα ίδια συμπτώματα με έναν άνθρωπο: κόπωση, βήχα, ενώ έπεφτε κατά διαστήματα σε λήθαργο. Είπαμε ο ένας στον άλλον: ίσως να πρόκειται για Covid-19. Απίθανο, αλλά ίσως».

Η διαίσθησή τους ήταν σωστή. Ο 24χρονος Μπριάν εκδήλωσε συμπτώματα Covid-19 στα τέλη Μαρτίου. Ο υπάλληλος σε πετροχημικό εργοστάσιο πήρε άδεια από τη δουλειά του και μπήκε από μόνος του σε καραντίνα στο σπίτι του, όπου ζει με τους γονείς του. Λίγες μέρες αργότερα, η μητέρα του Φλοράνς παρουσίασε υψηλό πυρετό και εξάντληση. Το τεστ της βγήκε θετικό.

Καθώς η Φλοράνς ανέρρωνε στο κρεβάτι, η Παπίλ καθόταν στην αγκαλιά της, περιγράφει ο Μπριάν. Αρρώστησε κι εκείνη.

«Δεν μπορούσε να σταθεί, δεν αντιδρούσε όταν την φωνάζαμε. Μετά βίας σήκωνε το κεφάλι της», λέει ο Μπριάν. «Εμείς της μεταδώσαμε τον ιό». Η Παπίλ υποβλήθηκε σε εξετάσεις στην κρατική κτηνιατρική σχολή στο νοτιοανατολικό Παρίσι.

«Η μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο δεν είναι κάτι το αδύνατο, είναι όμως πολύ σπάνιο», εξηγεί ο Ρενό Τισιέρ, επιστημονικός διευθυντής στο Alfort National Vet School. Ωστόσο «Δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου άνθρωποι μολύνθηκαν από κατοικίδια».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.