28 Μάιος 2020, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 16:31

Πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ για τη δημόσια υγεία σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Εκπρόσωπος Κομισιόν: Πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας
    Εξωτερική άποψη της έδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αποθηκεύει σε σταθερή βάση φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που μαστίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας. Κάτι που φάνηκε καθαρά καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν πολλές χώρες του μπλοκ των 27 εθνών αντιμετώπισαν οξείες ελλείψεις προστατευτικών μασκών, τεστ για τον κορονοϊό, αναπνευστήρων, φαρμάκων για τις ΜΕΘ, κ.ά.

Το «αποθεματικό» αυτό θα χρηματοδοτηθεί από νέο προϋπολογισμό Υγείας αξίας 9,4 δισ. ευρώ, τον οποίο πρότεινε την Τετάρτη η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ και θα έρθει να συμπληρώσει ένα «ταμείο» έκτακτης ανάγκης 380 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας. Η Κομισιόν επιδιώκει να αποθηκεύσει διάφορα απολυμαντικά, ιατρικά τεστ και διαγνωστικά αντιδραστήρια, προστατευτικό εξοπλισμό και βασικά φάρμακα, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την απόκτηση εμβολίων, τα οποία συχνά βρίσκονται σε έλλειψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατασκευάζονται κυρίως εκτός του μπλοκ. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θέλει να προσφέρει κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη και να μεταφέρει «εντός των τειχών» την παραγωγή των φαρμάκων και των χημικών συστατικών τους, τα οποία εισάγονται πλέον κυρίως από την Ινδία και την Κίνα. Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι τα κίνητρα θα εξεταστούν στα τέλη του έτους, μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν για μια κοινή φαρμακευτική στρατηγική στην Ευρώπη.

  • Πηγή: Reuters.