28 Μάιος 2020, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 15:09

Ανταλλαγή ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας με φόντο τον Έβρο

  • Ανταλλαγή ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας με φόντο τον Έβρο
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με φόντο την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Έβρο (και ενώ η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει κανονικά με τον φράκτη, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε περιστατικό που να αφορά το ελληνικό έδαφος), τα υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν επιδοθεί σε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Μιλώντας χθες στον ρ/σ Θέμα 104,6 ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα είναι αυτή που παραβιάζει με «βάρβαρο» τρόπο τα δικαιώματα των μεταναστών.

Πάνω στη δήλωση αυτή εκδόθηκε σήμερα ανακοίνωση από τον Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα αντί για το διάλογο προτιμά την ένταση, την παραπλάνηση του κοινού και τη χειραγώγηση. Επίσης, καταγγέλλεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των αιτούντων άσυλο.

«Το ελληνικό κράτος πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαλλαγεί από τη “βαρβαρότητά” του. Πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην βασανίζει, να μην κακομεταχειρίζεται και να μην επαναπροωθεί», σημειώνει η Άγκυρα και προσθέτει: «Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι το “λίκνο του πολιτισμού” πρέπει να μάθουν να σέβονται και εκείνους που δεν έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία».

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον Χαμί Ακσόι. «Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση.

Επίσης, η Αθήνα υποστηρίζει ότι παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας. «Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνοτουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση», καταλήγει.