28 Μάιος 2020, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 08:56

Αυστραλία: Οι Πόντιοι δίπλα στους Αβορίγινες, τιμούν την Εθνική Ημέρα Συγγνώμης

  • Αυστραλία: Οι Πόντιοι δίπλα στους Αβορίγινες, τιμούν την Εθνική Ημέρα Συγγνώμης
    Οι «Ακρίτες του Πόντου» μαζί με ιθαγενείς της Αυστραλίας (φωτ.: Φεστιβάλ Αντίποδες)

Από το 1998 κάθε χρόνο στις 26 Μαΐου η Αυστραλία τιμά τους Αβορίγινες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους – η National Sorry Day (Εθνική Ημέρα Συγγνώμης) καθιερώθηκε για να θυμίζει τις απάνθρωπες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και αφορούσαν τη βίαιη απομάκρυνση παιδιών και εφήβων από τις οικογένειές των Αυστραλών ιθαγενών.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των ιθαγενών. «Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας και λυπούμαστε για τους αδικοχαμένους σας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ακόμα, τονίζεται ότι η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης θυμίζει στις ελληνικές κοινότητες το «παιδομάζωμα» από τις Αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως επισημαίνεται, ο δρ Ράφαελ Λέμκιν στη μελέτη του για το φαινόμενο της γενοκτονίας αναφέρει και την πολιτική της απαγωγής ανηλίκων των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που είχε σαν συνέπεια τη βίαιη ισλαμοποίηση τους.

«Η Εθνική Ημέρα Συγγνώμης της Αυστραλίας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση: εθνική αναγνώριση εθνικών παραβάσεων που ανοίγουν το δρόμο προς τη συμφιλίωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Παναγιώτης Στεφανίδης και Νίκος Μακρίδης.