28 Μάιος 2020, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2020, 09:00

Η Λατινική Αμερική είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας

  • Η Λατινική Αμερική είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας
    (Φωτ.: EPA / Alberto Valdes)

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής μπαίνει στη χειμερινή περίοδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η έχει ήδη αναδειχθεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας, ξεπερνώντας σε νέα κρούσματα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα», τόνισε μέσω τηλεδιάσκεψης η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του ΠΟΥ για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας. Η εκτίμηση είναι ότι η εξάπλωση του SARS-CoV-2 επιταχύνεται ιδιαιτέρως στο Περού, στη Βραζιλία και στη Χιλή.

Σε ένα 24ωρο στο Περού υπήρξε νέο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι η χώρα έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο στην επιδημιολογική καμπύλη. Πλέον το σύνολο των θυμάτων είναι 3.983 ασθενείς, με 195 να προστίθενται στον κατάλογο σε μία ημέρα – 135.905 είναι τα κρούσματα, 36% περισσότερα σε μία εβδομάδα.

Η Βραζιλία, από την άλλη, ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 25.000 νεκρών. Μέσα σε 24 ώρες υπήρξαν ακόμα 1.086 ασθενείς που κατέληξαν εξαιτίας των επιπλοκών της νόσου – πρόκειται για τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, και ενώ οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται επισήμως είναι πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς. Για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.000, ενώ σε μία ημέρα προστέθηκαν και άλλα 20.599 κρούσματα, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 411.821.

Πλέον η Βραζιλία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδιαίτερα στην πολιτεία Σάο Πάολο που είναι το επίκεντρο της επιδημίας. Στα όρια τους βρίσκονται και τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της Χιλής, καθώς από τις αρχές του Μαΐου τετραπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα. Στο Σαντιάγο μόλις το 3% των κρεβατιών στις ΜΕΘ παραμένει διαθέσιμο, με τους γιατρούς να μην κρύβουν ότι φοβούνται πως σύντομα θα πρέπει να «διαλέξουν» ασθενείς.

Και στο Μεξικό η εικόνα με την πανδημία πιστεύεται ότι δεν είναι η ακριβής: στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο. Σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 463 νέοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 19 και 3.463 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – συνολικά έχουν πεθάνει 8.597 ασθενείς από τους 78.023 που έχουν προσβληθεί.