27 Μάιος 2020, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2020, 22:02

Βουλή: «Όχι» στην άρση ασυλίας 54 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία Πρεσπών

  • Βουλή: «Να μην ξεχνάμε», το μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
    (Φωτ. αρχείου.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Η Ολομέλεια της Βουλής με 207 ψήφους κατά έναντι 11 υπέρ και ένα «παρόν» απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας 54 εν ενεργεία βουλευτών –ανάμεσα τους ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος– με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της κατάχρησης εξουσίας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν υπερήφανοι για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άφησαν αιχμές για εσωτερικά προβλήματα και τακτικισμούς της ΝΔ, που είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν στη Βουλή οι άρσεις ασυλίας. Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όσο και ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, επεσήμαναν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Την άποψη αυτή υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επικριτικές αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο εθνικό αυτό θέμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπύρο Λιβανό να απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε υπερήφανος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας», και τόνισε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

Τζανακόπουλος: Η Συμφωνία αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η μήνυση κατά βουλευτών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού». «Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της, η Συμφωνία, που άλλαξε και αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί τη κεντρική επιλογή, τον πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Ταυτόχρονα, μίλησε για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «νομική αντίφαση της λόγω εσωτερικών ανισορροπιών που δεν μπορούν όμως να οδηγούν σε καταστρατήγηση του συντάγματος», όπως είπε.

Λιβανός: Η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας
«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως το φόβο ποινικών διώξεων. Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Είναι μια επιβλαβής συμφωνία, είναι υποχώρηση από τις κεκτημένες εθνικές κόκκινες γραμμές και δεν καταλάβαμε που ωφέλησε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα πολιτικά όπλα που είχε, ως και πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα έχει συνέχεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και συνέχισε: «Είμαστε κράτος δικαίου που τιμά την υπογραφή του και δεν αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ασπίδα για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ήταν καθήκον μας να την εφαρμόσουμε, αλλά παρατηρούμε αυστηρά τη τήρηση της, προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

«Όχι» στην ποινικοποίηση πολιτικής ζωής είπαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε ότι το κόμμα του, «σαφέστατα τάσσεται κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», προσθέτοντας ότι, «το λέει μια παράταξη που την είχε υποστεί και μάλιστα από κάποιους παρόντες σήμερα, οι οποίοι την περίοδο των μνημονίων δικαιολογούσαν αυτούς που μιλούσαν για εσχάτη προδοσία». «Εμείς όχι μόνο δεν συμφωνούμε αλλά θεωρούμε αδιανόητη την όλη διαδικασία και καλούμε να κάνουν μια γενναία αυτοκριτική όσοι επέτρεψαν ανάλογες συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Κατρίνης. «Η πολιτική επιλογή δεν μπορεί να ποινικοποιείται», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η άποψη της Φωτεινής Μπακαδήμα, από το ΜεΡΑ25.

Βελόπουλος: Εθνικό και όχι νομικό θέμα η Συμφωνία Πρεσπών
«Αρχή της Ελληνικής Λύσης είναι ό,τι έρχεται στη Βουλή πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Το θέμα για εμάς της Συμφωνίας είναι εθνικό και όχι νομικό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «υπεκφυγές, τρικ και δικαιολογίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ως κυβέρνηση εφαρμόζει απαρέγκλιτα», όπως είπε. Σχολιάζοντας τις αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη Συμφωνία, ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι σε εθνικές νίκες και όχι σε συμβιβασμούς». «Εβδομήντα δύο παραβιάσεις έκαναν τα Σκόπια από την υπογραφή της Συμφωνίας, υπάρχει ευκαιρία να καταγγείλει η ΝΔ την επαίσχυντη συμφωνία», πρόσθεσε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.