27 Μάιος 2020, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2020, 16:19

Πέθανε ο θρυλικός Ανδρέας Μουσαλίμας, ομογενής ήρωας του Β΄ ΠΠ

  • Πέθανε ο θρυλικός Ανδρέας Μουσαλίμας, ομογενής ήρωας του Β΄ ΠΠ
    (Φωτ.: Kristopher Skinner / eastbaytimes.com)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο θρυλικός ομογενής βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου Ανδρέας Μουσαλίμας (Andrew Mousalimas), όμως η ιστορία του, αναμφίβολα, θα μείνει αξέχαστη. Ήταν μόλις 18 όταν με τους φίλους του Πέρι και Άλεξ (οι αδερφοί Φίλιπς από το Όκλαντ) κατατάχθηκαν στο στρατό. Ήθελαν να πολεμήσουν. Αλλά υπήρχε υψηλό ποσοστό θανάτων για την αποστολή που κατατάχθηκαν, 90%. Ζύγισαν τις πιθανότητες και τελικά εντάχθηκαν στην OSS [Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ], ώστε να είναι όλοι μαζί.

Ήταν γιοι μεταναστών που μπορούσαν να «αναμιχθούν». Η αποστολή ήταν να παρεισφρήσουν στις γερμανικές γραμμές στην κατεχόμενη Ιταλία, την τότε Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.

Ο Μουσαλίμας βρισκόταν ως στρατιώτης στο Fort Bliss του Τέξας όταν στρατολογήθηκε στη μονάδα των Ελληνοαμερικανών. Ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δυτικό Όκλαντ.

Το γεγονός πως μιλούσε άπταιστα ελληνικά ήταν το προτέρημά του, καθώς ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσε ο στρατός. Η αποστολή προέβλεπε να πέσει η μονάδα των περίπου 160 ομογενών με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με Έλληνες αντάρτες. Σε μια μάχη στα βουνά της Μακεδονίας η ομάδα ανατίναξε μια γέφυρα η οποία χρησιμοποιούνταν από τα τρένα του Άξονα, κι έτσι υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια ακοής.

O Χίτλερ τούς είχε επικηρύξει με την εντολή να τους πυροβολήσουν όταν τους δουν. Ο Άντι είπε πως μια ομάδα Ιταλοαμερικανών της OSS, φίλων του, προδόθηκαν από φασίστες και εκτελέστηκαν. Και οι 16.

Ο Άντι Μουσαλίμας μπορεί να ήταν ήρωας πολέμου, αλλά μισούσε τον πόλεμο. Ταπεινός, αλλά όχι ντροπαλός. Για χρόνια λειτουργούσε το εστιατόριο «Kings X» στο Όκλαντ, ενώ υπήρξε συνιδρυτής του «fantasyfootball».

Όπως είχε γράψει ο Εθνικός Κήρυκας, ο Μουσαλίμας ήταν ανάμεσα στους λίγους, ανά τις δεκαετίες, που έχουν λάβει από το Κογκρέσο την υψηλότερη τιμή για έναν πολίτη, το Congressional Gold Medal.

  • Πηγή: ekirikas.com.