27 Μάιος 2020, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2020, 18:03

Αργία Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει και τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

 • Αργία Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει και τι θα γίνει με τις μετακινήσεις
  Άνδρας του Λιμενικού θερμομετράει ταξιδιώτη που επιβιβάζεται στο πλοίο «Κύδων Παλάς», πριν αποπλεύσει για την Κρήτη, από το λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μία μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής πέφτει η αργία του Αγίου Πνεύματος.

Φέτος είναι τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για το Δημόσιο αλλά όχι για μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις στις οποίες η ημέρα αυτή θεωρείται αργία λόγω σχετικής διάταξης στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα λειτουργήσουν ενώ στις υπόλοιπες οι εργαζόμενοι θα αμειφθούν με προσαύξηση μισθού 75%.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Όσον αφορά στις μετακινήσεις για το τριήμερο, αυτές είναι ελεύθερες μεν υπό προϋποθέσεις δε, τουλάχιστον έως τώρα.

Στα ΚΤΕΛ, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπεται η πλήρωση του 50% των θέσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα εισιτήρια που εκδίδονται για κάθε δρομολόγιο είναι πολύ λιγότερα. Ειδικά μέτρα είναι σε ισχύ και για τις μετακινήσεις με τα τραίνα. Στα πλοία οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο ενώ είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περασμένη εβδομάδα για τα δρομολόγια των πλοίων, αφορούν κυρίως:

 • Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.
 • Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
 • Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
 • Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
 • Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
 • Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
 • Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
 • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
 • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
 • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
 • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
 • Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
 • Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι εστίασης
Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) ζήτησε προ ημερών να ανοίξουν στις 5 Ιουνίου, αντί για τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.ό.κ.) ώστε «να εκμεταλλευτούν το επερχόμενο τριήμερο (5-6-7 Ιουνίου) λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τόνωση για τον τζίρο τους εν μέσω τόσο αντίξοων συνθηκών». Ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει το πρόωρο άνοιγμα αυτών των τμημάτων των καταστημάτων.