27 Μάιος 2020, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2020, 00:00

Στην Ολλανδία ίσως τα πρώτα περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο

  • Στην Ολλανδία ίσως τα πρώτα περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο
    Οι ολλανδικές Αρχές απέκλεισαν τα εκτροφεία στα οποία βρέθηκαν μινκ θετικά στον κορονοϊό (φωτ.: EPA / Rob Engelaar)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο». Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου «εύλογου» κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές Αρχές εξέφρασαν τη Δευτέρα την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό ένας ακόμα εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ να προσβλήθηκε μέσω των μικρών θηλαστικών από τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ο ΠΟΥ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις τέτοιων μολύνσεων.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», απαντά ο Οργανισμός.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία είναι πιθανό να οφείλεται στη νυχτερίδα, όμως υπάρχουν και επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο ξενιστής ήταν κάποιο άλλο είδος προτού ο ιός μεταδοθεί στον άνθρωπο. Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.