26 Μάιος 2020, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 21:22

Με 400 αστυνομικούς ενισχύονται τα σύνορα στον Έβρο

  • Με 400 αστυνομικούς ενισχύονται τα σύνορα στον Έβρο
    Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα με την Τουρκία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Με φόντο και τις δηλώσεις από την Άγκυρα για νέα μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα με την Ελλάδα μόλις υποχωρήσει ο κορονοϊός, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ αποφάσισαν να στείλουν 400 αστυνομικούς απ’ όλη την Ελλάδα στον Έβρο, ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη δύναμη των 750 ανδρών.

Στη μεθοριακή γραμμή υπάρχει και αποστολή της Frontex που αριθμεί τα 100 άτομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ΟΠΚΕ θα αναπτυχθούν κυρίως στις Φέρρες και στο Τυχερό, καθώς και σε σημεία στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου πραγματοποιούνται εργασίες για τον φράκτη. Οι πρώτοι 125 αστυνομικοί αναμένεται να σταλούν στην περιοχή την Πέμπτη.

Όπως σημειώνεται στη διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ η απόσπαση ή η προσωρινή μετακίνηση θα γίνει «για την αποτροπή νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών».

Απαντήσεις Δένδια στην Επιτροπή της Βουλής
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, τόνισε εκ νέου κατηγορηματικά ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους «είναι ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται».