26 Μάιος 2020, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 18:35

Αεροπορικός «πόλεμος» στην Ευρώπη μεταξύ Ryanair και Lufthansa

  • Αεροπορικός «πόλεμος» στην Ευρώπη μεταξύ Ryanair και Lufthansa
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Να προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πακέτο διάσωσης της Lufthansa σκοπεύει η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. «Η Ryanair θα προσφύγει εναντίον του νέου παραδείγματος παράνομης κρατικής βοήθειας προς τη Lufthansa, η οποία θα προκαλέσει τεράστια στρέβλωση στον ανταγωνισμό και στους ισότιμους όρους που αφορούν τις πτήσεις από και προς τη Γερμανία για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Μάικλ Ο’ Λίαρι.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση και η Lufthansa συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μάικλ Ο’ Λίαρι αναφέρθηκε ακόμη στην κρατική υποστήριξη που λαμβάνει ήδη η γερμανική αεροπορική εταιρεία για την κάλυψη της μισθοδοσίας, τονίζοντας ότι έτσι ενισχύεται η ούτως ή άλλως η σχεδόν μονοπωλιακή κυριαρχία της στα ταξίδια από και προς Γερμανία.

Η συμφωνία του κράτους με την εταιρεία, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει ακριβώς τα θέματα του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο έχει αναδειχθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης (σλοτ) από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, κάποια από τα οποία οι Βρυξέλλες ζητούν να δοθούν σε ανταγωνιστές της Lufthansa ως «αποζημίωση».

Πάντως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την εταιρεία στις διεκδικήσεις της έναντι της Επιτροπής.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.