26 Μάιος 2020, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 17:52

Κορονοϊός: Επικίνδυνη η χρήση μάσκας για παιδιά κάτω των 2 ετών

  • Κορονοϊός: Επικίνδυνη η χρήση μάσκας για παιδιά κάτω των 2 ετών
    (Φωτ.: EPA / Diego Azubel)

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκα όταν είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς οι χώρες χαλαρώνουν το lockdown που είχαν επιβάλει λόγω της Covid-19.

Ωστόσο η Ιαπωνική Παιδιατρική Ένωση (ΙΠΕ) προειδοποίησε τους γονείς ότι οι μάσκες είναι πολύ επικίνδυνες για τα βρέφη και τα νήπια έως 2 ετών.

Οι μάσκες καθιστούν δύσκολη την αναπνοή διότι τα νήπια έχουν μικρές αναπνευστικές οδούς, γεγονός που επιβαρύνει την καρδιά τους, τόνισε η Ένωση, προσθέτοντας ότι σε τόσο μικρά παιδιά η χρήση μάσκας αυξάνει και τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

«Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μάσκες σε παιδιά κάτω των 2 ετών», αναφέρει η Ένωση στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με την ΙΠΕ, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγα σοβαρά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία μολύνθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί καμία εστία σε σχολεία ή βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επίσης συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται μάσκες σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΜ.