26 Μάιος 2020, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 09:35

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο Σίδνεϊ – Τα συγκινητικά λόγια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τον Πόντο

  • Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο Σίδνεϊ – Τα συγκινητικά λόγια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τον Πόντο
    Εικόνα από την επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σίδνεϊ (φωτ.: Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Να διατηρήσουν, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές, τις παραδόσεις και τα υψηλά ιδεώδη που παρέλαβαν από τους προγόνους τους, παρότρυνε τους Πόντιους της Αυστραλίας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. «Να μην τα μεταδώσετε σαν μια απλή ιδέα, σαν μια δική μας πολιτιστική κληρονομιά», υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος, «αλλά να τα μεταδώσετε στις νεότερες γενεές σαν μια κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, όλου του ανθρωπίνου γένους». «Διότι, πραγματικά, αυτό το οποίο υπήρχε στον Πόντο, ήταν κάτι πολύ μοναδικό και πολύ υψηλό, ήταν κάτι εξαίσιο»», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε αυτά τα λόγια ενώπιον αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, από τα μέλη-σωματεία της Ποντιακής Αδελφότητας Wollongong «O Διογένης», της Ποντιακής Αδελφότητας Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά» και της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», οι οποίοι το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου 2020, Κυριακής του Τυφλού, εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σίδνεϊ.

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, στον Καθεδρικό Ναό, τελέστηκε Θεία Λειτουργία με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης (1914-1924). Στη σύντομη ομιλία που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναφέρθηκε με συγκίνηση και υπερηφάνεια στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ευλογημένη γη του Πόντου, εστιάζοντας ιδιαίτερα και στην άνθιση της πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής.

«Ο Πόντος ήταν ένας τόπος πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεσπόζουν ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, όπως το λίκνο του ποντιακού ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, και ο Ναός της του Θεού Σοφίας, στην Τραπεζούντα. Παράλληλα, μνημόνευσε ορισμένες από τις μεγάλες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, που κόσμησαν την ποντιακή γη, όπως ήταν ο τελευταίος μητροπολίτης Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο μητροπολίτης Νεοκαισαρείας Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Κολωνίας Γαβριήλ και ο μητροπολίτης Ροδοπόλεως Ιερώνυμος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τους δύο τελευταίους ιεράρχες αξιώθηκε να τους γνωρίσει από κοντά κατά τα πρώτα χρόνια του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Δοξάζω τον Θεό γι’ αυτή την ευλογία και για την πνευματική παρακαταθήκη που έλαβα από τη γνωριμία μου με αυτές τις πραγματικά μεγάλες φυσιογνωμίες, με ιεράρχες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη παράδοση, την ποντιακή», σημείωσε συγκινημένος.