26 Μάιος 2020, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 15:45

Κομοτηνή: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων μένει ζωντανή

  • Κομοτηνή: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων μένει ζωντανή
    (Φωτ.: fonirodopis.gr)

Με μια λιτή τελετή λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό, την Κυριακή η Κομοτηνή τίμησε τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και ποντιακών σωματείων.

Στο επίκεντρο για μία ακόμα χρονιά ήταν η πλατεία απέναντι από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Χρύσανθου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

«Θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη θυσία των Ποντίων», είπε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στην προσφορά του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, που «εκτός από καλός ποιμενάρχης έδειξε ότι ήταν και καλός “διπλωμάτης”».

Την αποφασιστικότητα του ποντιακού ελληνισμού, τον τρόπο που επιβίωσε και το πώς διατήρησε ζωντανή την ταυτότητά του υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης στάθηκε στον διαρκή αγώνα για τη δικαίωση και τη διεθνή αναγνώριση.

«Να θυμόμαστε το παρελθόν και να μην ξεχνούμε όταν βλέπουμε μπροστά» ήταν η προτροπή  της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Μαρίας Τζιάτζη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου τόνισε την ανάγκη για σεβασμό, χωρίς όμως αισθήματα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας.

Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», και του Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος».