25 Μάιος 2020, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 22:35

Covid-19: Προειδοποίηση ΠΟΥ για άμεση νέα κορύφωση

  • Covid-19: Προειδοποίηση ΠΟΥ για άμεση νέα κορύφωση
    (Φωτ.: EPA / Martial Trezzini)

Οι χώρες στις οποίες οι μολύνσεις από τον κορονοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια άμεση δεύτερη κορύφωση αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Ο Μάικλ Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες, για πολλούς μήνες», είπε. Ωστόσο, όπως εξήγησε, είναι πιθανό να υπάρξει άμεσα μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα, αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού.

Πρόσθεσε δε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο ΠΟΥ σταματά τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης προκειμένου να εξετάσει τα οφέλη και τις επιβλαβείς συνέπειες. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους: «Η εκτελεστική ομάδα του Solidarity Trial που αντιπροσωπεύει δέκα χώρες αποφάσισε σε συνάντηση το Σάββατο να επανεξετάσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση και κριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων παγκοσμίως».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.