25 Μάιος 2020, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 21:29

Μητσοτάκης για πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

  • Μητσοτάκης για πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά
    (Φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό, η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και οι σχέσεις με την Τουρκία κυριάρχησαν –όπως ήταν αναμενόμενο– στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τη Μάρα Ζαχαρέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω», επειδή δουλέψαμε όλοι μαζί. «Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής ήρθαν για να μείνουν. Πρέπει να επιμένουμε σ’ αυτές τις συνταγές για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», πρόσθεσε. Ακόμα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ ήδη από τον Οκτώβριο.

Μιλώντας για το lockdown εξήγησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ήδη από τον Ιανουάριο τις εξελίξεις στην Κίνα και ότι πήρε αποφάσεις στο σωστό χρόνο. «Εάν το κάναμε δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα. Μία μέρα αμφιταλαντεύτηκα για την απόφασή μου», εξήγησε, και πρόσθεσε: «Τα καταφέραμε ενώ όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουμε. Τα μέτρα που λάβαμε δεν ήταν αστυνομικού χαρακτήρα. Πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν μαζί μας».

Σχετικά με το τι σχέδιο υπάρχει σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο, αν χρειαστεί, θα υπάρχει η δυνατότητα για στοχευμένο lockdown, και όχι γενικό και οριζόντιο. «Θα είμαστε πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι», τόνισε και προανήγγειλε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει στη θέση του συμβούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις και να μην ανοίξουμε τα δημοτικά. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα».

Μητσοτάκης: Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και υγειονομικής κρίσης.

Αφού σημείωσε ότι το κράτος λειτούργησε και εξέπληξε με την ταχύτητά του, εξήγησε ότι πλέον οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα με άλλο μάτι. «Ανοίγονται νέες ευκαιρίες μ’ αυτή τη νέα εικόνα που χτίζει η Ελλάδα. Ως αξιόπιστη χώρα σήμερα διεκδικεί και στην Ευρώπη», ανέφερε.

Αν και απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για την ύφεση και για την ανεργία, υποστήριξε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. «Πρέπει και οι επιχειρηματίες του κλάδου να πάρουν το ρίσκο. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο να έχει ο εργαζόμενος», πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συνέβη στον Έβρο ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θεωρεί πως έγινε κάτι αξιοσημείωτο, και πρόσθεσε: «Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήμα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά. Είναι τεχνικό ζήτημα». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει φράκτη στο νότιο τμήμα του ποταμού, κάτι για το οποίο είναι ενήμερη η Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια τόσο για τον ανασχηματισμό όσο και για τις εκλογές. Επέμεινε ότι ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος και σημείωσε ότι είναι ανεύθυνη η όποια συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.