25 Μάιος 2020, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 20:44

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές

  • Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο. «Μένουμε Όρθιοι» είναι ο τίτλος του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν από την πανδημία».

Περιγράφοντας την πραγματική οικονομία, έκανε λόγο για «επιχειρήσεις που δεν μπορούν, κυβέρνηση που δεν θέλει και εργαζόμενους που δεν αντέχουν», ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το κράτος να ρίξει χρήμα στην αγορά, καθώς η ιδιωτική οικονομία είναι «βαριά χτυπημένη» και «εξαιρετικά διστακτική».

Η διάρκεια του προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ προγράμματος είναι οι επόμενες τέσσερις μήνες, οι οποίοι συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο. Περιλαμβάνει ένα πακέτο με δημοσιονομικές επεκτάσεις 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία και σε κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, βασικός άξονας του προγράμματος είναι η στήριξη της εργασίας, και όχι η στήριξη της αναστολής της. Συνεπώς για τις επιχειρήσεις προτείνεται:

  • Για αυτές που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Για αυτές που επανεκκινούν, αλλά με βαρύτατα πλήγματα στον τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή: Κάλυψη για τους επόμενους τέσσερις μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»
«Προϋπόθεση για την παραπάνω στήριξη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την ίδια ακριβώς εργασιακή σχέση», έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη στήριξη του εισοδήματος. Γι’ αυτό ανακοίνωσε το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος, ουσιαστικά ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας βοήθειας, το οποίο θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Παράλληλα, προέκρινε τα ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας: ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να «διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δεν μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών». Δεν παρέλειψε δε να προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Στόχος τα 3 εκατ. «εσωτερικοί» τουρίστες
Όπως ήταν φυσικό, ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, προτείνοντας ένα «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», με στόχο 3 εκατ. πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Το πρόγραμμα που προτείνει περιλαμβάνει και την κατάργηση του φόρου διαμονής και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον συντελεστή του 6%.

Μέτρα για τους αγρότες
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα –αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς–, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών, από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους έως και το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ. ευρώ και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

«Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο», κατέληξε.