25 Μάιος 2020, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 19:39

Συμφωνία ύψους 9 δισ. για τη διάσωση της Lufthansa

  • Συμφωνία ύψους 9 δισ. για τη διάσωση της Lufthansa
    (Φωτ.: EPA / Oliver Lang)

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο στη διάσωση της Lufthansa με χρήματα του γερμανικού κράτους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν «επί της αρχής» κυβέρνηση και εταιρεία έχει λάβει ήδη το πράσινο φως τόσο από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία», με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού.

Ένα από τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από τη Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρείες ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει. «Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη Lufthansa.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η αεροπορική εταιρεία ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με το κράτος να αποκτά μερίδιο 20%, κάτω δηλαδή από την μειοψηφία αρνησικυρίας με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης. Ενόψει της συμφωνίας φαίνεται ακόμη ότι το Βερολίνο υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.