10 Μάιος 2014, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:16

Γνωρίζετε οτι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα;

  • Νέα εποχή παγετώνων το 2014;

Γνωρίζετε ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στον Παρνασσό;

Το βάραθρο, που ονομάζεται Επτάστομο, βρίσκεται στο δυτικό Παρνασσό, κοντά στην περιοχή Καλάνια. Το εν λόγω βάραθρο αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, λόγω του πάγου που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο τον χρόνο.

Η ονομασία του προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του. Συγκεκριμένα αποτελείται από 1 κεντρικό βάραθρο βάθους 80-100 μέτρων, διαμέτρου περίπου 200 μέτρων (Πηγή: Υπόγεια Ελλάδα, Νικόλαος Λελούδας), το οποίο καταλήγει στην βάση του παγετώνα και από άλλα 6 βάραθρα τα οποία κάποια από αυτά καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του βαράθρου.

Πώς θα πάτε

Όπως ανηφορίζουμε από Αράχοβα προς το Λιβάδι, 4 χιλιόμετρα περίπου μετά την διασταύρωση που κάνει δεξιά για τα χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα.

Ακολουθούμε τον βατό χωματόδρομο και συναντάμε πινακίδα που δείχνει την διαδρομή προς το σπήλαιο. Έπειτα από 3-4 χιλιόμετρα περίπου συναντάμε το μέρος όπου βρίσκεται το βάραθρο.

Η κατάβαση προς τη βάση του είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη και η επιστροφή αρκετά επίπονη. Ειδικότερα κατά την κατάβαση προς το εσωτερικό του βαράθρου, λόγω του παγωμένου ολισθηρού εδάφους, υπάρχει η ανάγκη ασφάλισης και σε εκείνο το σημείο για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Καθώς βαδίζουμε επάνω στον παγετώνα, κατά διαστήματα, συναντάμε επιβλητικές παγοκολώνες, οι οποίες σχηματίζονται από νερά που προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων την περίοδο την άνοιξης κυρίως.

Προς τα ενδότερα συναντάμε στοά και μέσω αυτής οδηγούμαστε σε ακόμη ένα κομμάτι του παγετώνα. Βαδίζοντας κατά μήκος της στοάς συναντάμε αρκετά απορρίμματα που κατά πάσα πιθανότητα έχουν ρίξει διάφοροι περαστικοί.

Το πιο φαντασμαγορικό απ' όλα είναι o "υποχθόνιος" ήχος που κατά διαστήματα ακούγεται, ένας θόρυβος σαν να ανασαίνει η σπηλιά, και ο οποίος προέρχεται από τον αέρα που κατεβαίνει από την επιφάνεια προς το εσωτερικό του βαράθρου διαμέσου των στομίων του.

Μετά από το τελευταίο κομμάτι του παγετώνα η στοά στενεύει αρκετά και οδηγούμαστε σε μία λιμνούλα η οποία και αποτελεί το τελικό σημείο του βαράθρου.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου...

Πηγή: parnassos-ski.gr

Gallery