25 Μάιος 2020, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2020, 11:43

Τυμβωρύχοι και ληστές λεηλάτησαν ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Αργυρούπολη του Πόντου (βίντεο, φωτο)

  • Τυμβωρύχοι και ληστές λεηλάτησαν ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Αργυρούπολη του Πόντου (βίντεο, φωτο)
    (Φωτ.: ntv.com.tr)

Στο έλεος ιερόσυλων θησαυροκυνηγών έχει βρεθεί ελληνορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Χάρσερα (Γεσίλντερε), στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου.

Την υπόθεση έφερε στο φως ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Γκάρο Παϊλάν που μάλιστα κατέθεσε ερώτηση προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

«Η εκκλησία έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ναού, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή –στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι– είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», σημειώνει ο βουλευτής του HDP.


(Φωτ.: ntv.com.tr)

Μάλιστα αυτού του τύπου οι συμπεριφορές, πρόσθεσε, ενθαρρύνονται και από τη ρητορική της κυβέρνησης που μιλά κατά των Σουνιτών και των μη μουσουλμάνων. Ως εκ τούτου ρώτησε τον Νουρί Ερσόι τα εξής:

  • έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα που έκαναν τις εκσκαφές προς αναζήτηση θησαυρού στην εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο και, έχουν κινηθεί εναντίον τους νομικές διαδικασίες;
  • για ποιο λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτήρια που βρίσκονται εντός του χωριού;
  • υπάρχει πρόθεση εργασιών αποκατάστασης της εκκλησίας και λειτουργίας της ως τόπος λατρείας;
  • ποιες είναι οι ενέργειες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής μνήμης και των πολιτιστικών αγαθών των Χριστιανών;
  • Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε τις δραστηριότητες των θησαυροκυνηγών.

Εκτός από τον Τούρκο βουλευτή, την αποκατάσταση της ελληνικής εκκλησίας ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς θα αποτελέσει ελκυστικό στους τουρίστες μνημείο.

Gallery