25 Μάιος 2020, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 16:58

Πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης: Γεμάτα τραπέζια και αποστάσεις

  • Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Στην τέταρτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό μπήκε σήμερα η Ελλάδα –και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία–, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης μετά από δυόμισι μήνες υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας.

Καφέ, καφενεία, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες άρχισαν να υποδέχονται και πάλι πελάτες, με πάνω από 300.000 εργαζόμενους να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.

Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αναμένεται να φέρουν μείωση του τζίρου των καταστημάτων, ωστόσο η πρώτη εικόνα είναι θετική μιας και οι περισσότεροι δείχνουν να πειθαρχούν στο μέτρο. Προς αποφυγή, μάλιστα, ενδεχόμενου συνωστισμού πολλά είναι τα καταστήματα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το σύστημα τηλεφωνικών κρατήσεων.

Κατά γενική ομολογία τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δυσκολεύονται λίγο περισσότερο με το μέγιστο αριθμό πελατών ανά τραπέζι (έξι, εκτός και αν πρόκειται για οικογένειες με ανήλικα παιδιά), ενώ το μεγαλύτερο… πρόβλημα πειθαρχίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της γειτονιάς, που δεν είναι απρόσωπες. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης από τους δήμους για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Συνεχείς απολυμάνσεις και αντισηπτικά σε εμφανή σημεία είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας στην εστίαση, όπως και η χρήση μάσκας και γαντιών απ’ όσους εργάζονται στο σέρβις.

Κάθετη πτώση τζίρου
Πάντως, η μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου στον καφέ και στα αναψυκτικά αναμένεται να δώσει ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις – επιθυμία της κυβέρνησης, όπως είπε μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Παπαθανάσης, είναι η διαφορά να φανεί και στους τιμοκαταλόγους, και συνεπώς στην τσέπη του καταναλωτή.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι όσα καταστήματα δεν είχαν τη δυνατότητα για «πακέτο» ή δεν έκαναν διανομές έζησαν ένα πολύ σκληρό δίμηνο, με κάθετη πτώση του τζίρου. Στόχος, όμως, παραμένει το να προσπαθήσουν να επανέλθουν σε μια όσο το δυνατό πιο ομαλή λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Βέβαια, το πώς θα επηρεαστεί η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 15 Ιουλίου.

Αυξημένη η κίνηση
Οι καταναλωτές από τη μεριά τους έδειξαν ότι ανυπομονούσαν για το άνοιγμα των καταστημάτων στην εστίαση, με αποτέλεσμα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας να υπάρχουν εικόνες… κανονικότητας. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Βόλο οι πιάτσες ζωντάνεψαν μετά από την καραντίνα, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι ναι μεν περίμεναν κόσμο, αλλά δεν φαντάζονταν ότι η κίνηση θα είναι τόσο αυξημένη.


(Φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Το πρωί ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον Πειραιά και περπάτησε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης. «Νομίζω ότι με την εστίαση άλλαξε το κλίμα», ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι με λίγη πίστωση χρόνου ο κόσμος της αγοράς θα δρέψει τους καρπούς από την αισιοδοξία των πολιτών.