25 Μάιος 2020, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2020, 08:05

Επανεκκίνηση σήμερα για την εστίαση – Ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά

  • Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για Ιούλιο-Σεπτέμβριο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώτα Κορμπάκη)

Αρχίζει από σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων, με στόχο την επιστροφή –όσο πιο κοντά γίνεται– στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα (25/5) επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά (έως χθες ήταν ελεύθερη μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη), ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα νέα δρομολόγια των πλοίων, διευρύνονται και οι πτήσεις σε προορισμούς του εσωτερικού.

Σήμερα το μεσημέρι, επίσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα ανακοινωθούν διεξοδικά τα μέτρα για την επαναλειτουργία, από την επόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου, των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Ακόμη, ανοίγουν ξανά από σήμερα οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του νέου κορονοϊού σε ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, από σήμερα οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνουν και να επιδεικνύουν το «Δελτίο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Οι κανόνες για την εστίαση
Περισσότερες από 30 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ) επανεκκινούν και περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι αναμένεται να γυρίσουν στην εργασία τους, υπό τις νέες συνθήκες. Αναφορικά με τους βασικούς κανόνες για την εστίαση που ανοίγει σήμερα, ισχύουν τα εξής:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Νέο πρωτόκολλο επιβατών στα πλοία
Να σημειωθεί ότι από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα επτά δρομολόγια: για Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας, πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επιπλέον, εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών, όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.