24 Μάιος 2020, 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 22:24

Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε τη μνήμη των 353.000 ψυχών

  • Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε τη μνήμη των 353.000 ψυχών
    (Φωτ.: Twitter / Lefteris Avgenakis)

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας.

Προηγήθηκε επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, όπου χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ ιστορική αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας έκανε η γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ν. Ηρακλείου Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον κ. Ειρηναίο και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ν. Ηρακλείου Γιάννη Λεπτοκαρύδη. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Λογιάδης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ταξίαρχος Βασίλης Βασιλειάδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.


(Φωτ.: Twitter / Lefteris Avgenakis)

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων έγινε με περιορισμένο αριθμό ατόμων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων εξαιτίας του πανδημίας του νέου κορονοϊού.