24 Μάιος 2020, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 17:40

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Περιφέρεια Αττικής

  • Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Περιφέρεια Αττικής
    Εικόνα από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και  Νήσων Χρίστος Δημόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος. 

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε η υπασπιστής του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοίαρχος Κ. Πορόγλου, την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, την Περιφέρεια Αττικής ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τη Βουλή ο αντιπρόεδρος Α. Μπούρας, τις Ένοπλες Δυνάμεις ο επιτελάρχης Ι. Γκοντικούλης,  τον Δήμο Αθηναίων ο αντιδήμαρχος Ε. Κολλάτος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο συντονιστής της Σ. Κοκκινάκης, ενώ παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη.

«Η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί μια ημέρα θλίψης και περισυλλογής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας καθώς 353.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους Νεότουρκους», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης και συνέχισε λέγοντας πως «ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία». Σημείωσε πως τα ιερά χώματα του Μικρασιατικού Πόντου «ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων» και «κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται».

Υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης της Περιφέρειας, όπως και η ανάρτηση του πανό στο κεντρικό κτήριο, αποτελούν ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Πόντιους. «Καταθέτουμε το σεβασμό μας στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και δίνουμε μια υπόσχεση να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μας συνείδησης. Αποτελεί ελάχιστο χρέος μας, απέναντι σε όλα τα αθώα θύματα –να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις οι καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων.